Hoe zou het zijn om in dit nieuwe jaar het vizier zoveel mogelijk op liefde, optimisme en vriendelijkheid te richten? Ik neem het me voor in elk geval! Ook als mensen om me heen niet zo aardig doen, ik vervelende dingen in m’n omgeving zie of er overkomt me iets wat niet prettig is. Ook dan? De vraag is niet waarom wel, maar: waarom niet? Waarom zou ik mezelf en wellicht anderen liefde onthouden?
In Attitudinal Healing is een mooi principe opgeschreven dat in het Engels zo gaat: We can choose to be love-finders rather than fault-finders.
De keuze is aan ons
De keuze lijkt makkelijk, en de waarheid is; dat is het niet altijd. Want tja, voordat ik het doorheb, heb ik alweer een oordeel geveld. Ons denken is krachtig geprogrammeerd om fouten te vinden. Met mijn “fouten-bril” op (die bril met die voorgeprogrammeerde glazen erin) “weet” ik het wel. Ik zie dan allerlei dingen om me heen die m’n kritische blik ‘verdienen’. Daar zit doorgaans weinig liefde en vriendelijkheid in. En, het is vermoeiend om ergens gelijk in te willen hebben… Zelfs als iemand iets vriendelijks zegt, doet de mind nog z’n best om toch een fout te vinden. Herkenbaar?
Weet dat wat we in de ander zien (en ervan vinden!), we op de een of andere manier ook in onszelf kunnen herkennen. Dus op het moment dat ik die ene collega bot en afwijzend vind reageren, kan ik me de vraag stellen: herken ik bot en afwijzend in mezelf en misschien wel naar die collega? Ik heb die vraag nog nooit met een ‘nee’ beantwoord. Maakt het oordeel ‘bot en afwijzend’ mij of die collega schuldig? Nee. Het besef geeft me wel een kans om eens een andere bril uit te proberen: de liefde-bril. Met deze bril op loop ik het risico dat fouten, oordelen, afwijzing, vergelijkingen, gelijk willen hebben, wegsmelten voor mijn ogen. We kunnen er simpelweg voor kiezen iemands licht te zien in plaats van alle verkleedkleren en maskers die iemand draagt. We kunnen stoppen met het doen van aannames en opsporen van fouten, in de ander en in onszelf. We kunnen er ook mee doorgaan trouwens. De keuze is aan ons.
We kunnen liefde zien in plaats van fouten (principe 7 Attitudinal Healing). Doe je mee?
Attitudinal Healing is een universeel gedachtegoed dat gebaseerd is op het principe dat het niet andere mensen of situaties zijn die ervoor zorgen datwe van streek raken. Het zijn eerder onze eigen gedachten, houding en oordelen over die mensen en situaties en onszelf die ons stress geven. Helingontstaat wanneer we ons concentreren op het veranderen van onze innerlijke houding in plaats van te proberen andere mensen te veranderen. Het doel van Attitudinal Healing is innerlijke vrede door het genezen van onze eigen denkgeest tijdens dagelijkse keuzes, uitdagingen en veranderingen. In Utrecht – en op vele plekken in NL – is een AH-groep om te oefenen in het gedachtegoed van Attitudinal Healing.