Coaching voor mensen en teams

Vind rust, vrijheid, verbinding en ontspanning

Leer voorbij angsten en patronen te kijken

Sta vrijer en ontspannener in werk en leven

Opstellingen en vergeving

Hoe dan? Vaak houden we onze pijn uit het verleden in leven. We beleven die via ingesleten patronen in onze relaties zonder dat we dat door hebben. Ze uiten zich in (vaak terugkerende) gevoelens van onmacht, schuld angst, boosheid, etc. En we weten soms niet meer hoe hieruit te komen.

Familie opstellingen kunnen een licht werpen op verborgen verstrikkingen en (kind)pijn die is doorgegeven in het familiesysteem, vaak door generaties heen. Soms is het beeld dat het wetend veld laat zien al voldoende voor de vraaginbrenger om het patroon te doorzien en er mee te stoppen. Vaker is er nog een beweging nodig van verstrikking naar heling.

In zo’n opstelling is er vaak ook de mogelijkheid om onze ouders en andere familieleden te vergeven voor alle “gedoe” dat we dankzij hen mee moesten maken. Vergeven wil niet zeggen dat we met onzinnig gedrag van ouders of andere familieleden instemmen. Het gaat over het opgeven van de hoop op een beter verleden. Vergeving is een bereidheid om je gevecht met de personen en (voorbije!) gebeurtenis(sen) op te geven. Niet vanuit verwijt en oordeel. Vanuit liefde en herkenning dat iedereen altijd gaf wat hij of zij in huis had. Ook al zag het er soms pijnlijk uit.

Het kan helpen jezelf af te vragen: “Zou ik in zijn of haar schoenen willen staan?”. Vaak is het antwoord: “Nee”. Het kan heel louterend zijn te bedenken dat – ongeacht wat we denken dat onze ouders ons hebben aangedaan – het best mogelijk is dat wij ons precies hetzelfde zouden gedragen wanneer we dezelfde opvoeding en levenservaring gekregen hadden als zij. Dan kunnen we zien dat onze ouders simpelweg hun hoogste bod deden: ze gaven naar hun beste weten en kunnen. Dit kunnen aannemen in je hart; dát is vergeving. Het geeft ruimte om te investeren in je eigen vrijheid en wat het leven jou allemaal te bieden heeft.

Als je geïnteresseerd bent in een opstelling of het deelnemen als representant, check dan het aanbod workshops familie opstellingen hier. Een individuele opstelling kan ook. We onderzoeken je vraag dan met vloerankers of een tafelopstelling in een 1-1 setting. Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden. 

Deel deze post

Laatste Posts

Meld je aan of maak een vrijblijvende afspraak​

Via de contactpagina kun je je aanmelden of contact opnemen voor meer informatie en advies

×

Hallo!

Stel mij je vraag, ik help je graag!

×